Pons-kniplijn TUL-500HM van Tomac geleverd aan Leviat

In februari 2022 bestelde European Techno Steel (ETS), nu ondergebracht bij Leviat, een nieuwe pons-kniplijn bij Pack International. Dit is niet de eerste keer dat ETS beroep doet op Pack International; enkele jaren geleden werd reeds een machine van Dibalex geleverd. De lijn werd ontwikkeld door Tomac, onze partner die is gespecialiseerd in bandaanvoer en soortgelijke toestellen. Het toestel is intussen in gebruik en wordt verder uitgebreid met een extra End-of-Line automatisering door Leviat.

De TUL-500HM

De TUL-500HM is een lijn die bestaat uit een afwikkelhaspel met laadstoel. Via deze laadstoel wordt de coil beladen, wat ervoor zorgt dat er sneller kan worden ingevoerd. Het afwikkelen van de coil kan zowel langs boven of langs onder. De richtmachine bevat bovenaan 6 richtrollen en onderaan 7 richtrollen. Er is ook één extra rol voorzien die apart kan worden versteld. Dit geeft je de mogelijkheid om de pons-kniplijn op een basisinstelling te plaatsen en gemakkelijk de coilkromming naar boven of beneden te corrigeren. De operator van het toestel moet minder nadenken en de efficiëntie wordt verhoogd.

Voor productie kan de pons-kniplijn automatisch worden ingesteld voor verschillende orders. Zo kan je bijvoorbeeld 5 platen van 3 meter knippen en ponsen op specifieke plaatsen en instellen om de volgende 5 platen te knippen op 1,6 meter met een andere afstand voor het ponsen. Bovendien zijn er ook twee coilgeleidingsarmen voorzien die eenvoudig in breedte versteld kunnen worden zodat het beladen van de coil nog eenvoudiger kan gebeuren. Verder wordt er gebruik gemaakt van een closed loop verwerking waarbij de voeding gecontroleerd wordt door een meetwiel.

Specificaties

 • Bandbreedte : 100 – 500 mm
 • Materiaaldikte : 1,0 – 6,0 mm
 • Voedingrollen : 2 Stuks
 • Invoerrollen : 2 Stuks
 • Richtrollen : 13 Stuks (6 boven – 7 onder)
 • Richtroldiameter : 96 mm
 • Snelheid : 15 m/min
 • Voedingstolerantie : +/-0.15 mm (bij een voedingslengte van 500mm)
 • Coilgewicht : 5000 kg maximaal
 • Coil binnendiameter : 480 -520 mm
 • Coil buitendiameter : 1500 mm maximaal
 • Doornexpansie : Hydraulisch
 • Aandrukarm : Hydraulisch met motorisch aangedreven aandrukrol

Over Tomac

Tomac uit Taiwan is de grootste fabrikant van coilaanvoersystemen in Azië, en werkt intussen reeds 15 jaar samen met Pack International. Tomac levert niet alleen standaard coilaanvoerapparatuur, maar stelt klanten ook in staat om deel te nemen aan de technische discussie en zo systemen op maat mogelijk te maken.

Tomac biedt oplossingen op basis van de 2-in-1 serie met haspel, richtmachine en aparte feeder of de 3-in-1 compacte aanvoerlijnen, op basis van haspel met voedingsrichtmachine.  De installaties worden in tal van industrieën gebruikt.

Over Leviat

Leviat brengt de expertise, vaardigheden en middelen van de CRH-bedrijven in de divisie construction accessories samen in één wereldwijde organisatie. In 2021 werd ETS overgenomen door Leviat.

Leviat ontwerpt en maakt technische producten en innovatieve bouwoplossingen die ingezet kunnen worden in allerlei sectoren. Ze ondersteunen bouwpartners om beter, veiliger, sterker en sneller te bouwen en helpen visies om te zetten in realiteit. Door de krachten te bundelen, is er meer ruimter voor flexibiliteit en kan er worden ingespeeld op de veranderende klantbehoeften.