Brabantia koopt nog een stansmachine aan voor de productie van een nieuwe lijn rechthoekige afvalbakken

Vanaf juni draait er een nieuwe WEMO-stanslijn bij Brabantia op de productielocatie in Overpelt, België. In 2020 kwamen hiervoor de gesprekken op gang. Brabantia was destijds bezig met de ontwikkeling van een nieuw product. De verwachtingen hiervan zijn erg groot dus extra capaciteit is nodig.

WEMO werkt sinds 2015 samen met Brabantia. Toen ontwikkelde WEMO een stans-oplossing voor de rectangular afval bakken van Brabantia. Hierbij was een specifieke snelheid nodig en een proces waarmee platines in mat zwart, geborsteld RVS en hoogglans chroom staal zonder enige beschadiging en krasjes op het materiaal geproduceerd moesten worden. Het gaat hier om zeer gevoelig materiaal en zelfs een minimale beschadiging is ontoelaatbaar in verband met zichtzijde van het eindproduct. Een compleet nieuwe lijn paste niet in het budget van Brabantia. Daarom ontwikkelde WEMO een concept waarbij een gebruikt en gereviseerd ponsmachine en draaistation ingezet werden in combinatie met nieuwe machine delen. Deze werd in 2016 geleverd en geïnstalleerd.

Voor de nieuwe stansmachine werden de gesprekken in 2021 voortgezet. Een combinatie van gebruikt en nieuw was niet mogelijk omdat er geen gebruikte ponsstations beschikbaar waren. Hierdoor werd de oplossing duurder maar Brabantia had inmiddels een aantal jaar ervaring met het WEMO-proces en de techniek en wist dat de snelheid, snelle omsteltijden, hoge machinebeschikbaarheid, nihil productuitval zou gaan zorgen voor een hele goede terugverdientijd.

Ondertussen werd de eerst geleverde lijn uitgerust met een shuttle systeem die de verschillende rolbuigmachines kan bedienen. De WEMO-ponsmachine levert de geponste platines aan bij de CNC-rolbuigers. Door de hoge output van de WEMO-ponsmachine werd gekozen voor een geautomatiseerd shuttle systeem.

Vanuit het eerste project met WEMO is er veel vertrouwen in de
samenwerking en de oplossingen die WEMO biedt. Ik werk graag
samen met WEMO. De communicatie is open en duidelijk, afspraken
worden nagekomen en er zijn nauwelijks (ver)storingen op de
ponsmachine. WEMO denkt mee en is creatief. Hiermee hebben wij bij
Brabantia een productieoplossing die het beste aansluit bij onze
verwachtingen.

Dirk-Jan Daams, Engineering Manager bij Brabantia

De unieke kenmerken van de nieuwe WEMO-stansmachine zijn de snelheid, het ponsen zonder beschadigingen en WEMO verbindt flexibel de ponsoplossing met 3 CNC-rolbuigers in het proces. Hierdoor wordt de capaciteit bereikt met 1 WEMO-ponsmachine, is er een zeer goede Return on Investment en is uitval door beschadiging van producten tot een minimum beperkt.

Het is fijn dat Brabantia ook gaat voor langdurig partnerschap. Iets waar wij bij WEMO naar streven en alles aan doen.